[5 tips] Sådan udløser du lykkehormonet Oxytocin i en tid, hvor kram er en mangelvare…

Fra Wikipedia: “Oxytocin er et hormon og neuropeptid, der dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap (neurohypofysen)… Det udskilles bl.a. ved kram på over 30 sekunder, hvorfor det kaldes kram-hormonet eller kærligheds-hormonet. Mangel på fysisk berøring kan føre til hudsult”.

Hvor meget får du rørt ved andre mennesker?

Jeg skal være helt ærlig (og lidt privat her) og indrømme, at som single i en corona-tid kan der gå dage, hvor jeg ikke rører ved anden menneskehud end min egen. Håndtryk er væk. Vennekredsen er primært over telefon. Mine forældre ses på afstand. Søn går på uddannelse med mange unge i Odense med høje smittetal, så vi holder også afstand. Kram, skuldernus og kindkys er fuldstændig væk (og hvor længe?).

“Hudsult” er ikke det smukkeste ord i verden – men det er en realitet.

Kan du mærke andres ‘auraer’? Og nej, det er ikke mærkeligt!

Vi har en aura af ‘energi’ rundt omkring os. Det, vi mærker, når vi kommer tæt på nogen, vi holder af og luften bliver “elektrisk” – eller modsat, når andre overskrider vores ‘intimsfære’ (som det også kaldes’) og kommer så tæt på, at det føles grænseoverskridende og ubehageligt.

Vi registrerer hinandens energi-felter taktilt (altså med en kropslig reaktion). Det kan f.eks. være kuldegysninger, trækninger i nakken, summen for ørerne, et sug i maven (eller boblen og røde kinder, hvis det er en rar kontakt).

I dette nære energi rum foregår der også en positiv udveksling – uanset om man krammer eller ej. Det er altså ikke kun en “ewww, gå væk” følelse. Når vi holder af nogen, kan vi føle os tæt følelsesmæssigt/-mentalt på hinanden, når vi står i nærheden.

Jeg kan i hvert fald huske adskillige oplevelser af elektrisk og varm luft, fysisk tæt på andre. Eller bare omsorgen fysisk ved at sidde “skulder ved skulder”.

VÆK er også det, nu hvor vi holder mindst en meters afstand og trækker os væk fra andre i denne her globale “jorden er giftig”-leg.

5 tips til at tanke op på lykkehormonet oxytocin

Kroppens hormonelle balance er afhængig af, at vi får brændt stresshormoner (f.eks. adrenalin og kortisol) af OG bliver tanket op på oxytociner – lykkehormoner. Den nemmeste måde at udløse oxytocin på, er ved at (terapi)kramme en anden person i mindst 20-30 sekunder, altså til kroppen reagerer og ‘slapper af’ (et tydeligt tegn på at kemien ændrer sig).

MEN jeg er ikke den eneste, der mangler fysiske krammer tæt på, så her har du lidt kreativ oxytocin-udløsende begejstring at gå til weekend på, og hvert tips kan du altså bruge, selvom du ikke har mennesker tæt på, du kan røre ved:

 1. Se en kærlighedsfilm, eller en elsket serie (igen) – hjernen kan ikke kende forskel! Så vi kan faktisk opleve kærlighed og blive rørt, når vi “leger” med. Fantasien er fantastisk. Vi kan nærmest blive få “de er mine bedste nye venner” fornemmelsen med karaktererne fra film og serier. Hjertet varmer op, der kommer en lille tud i øjenkrogen af rørthed og varme ud i hænderne. Se DET er oxytocin.
 2. Tag et varmt fodbad. Måske med lidt (æterisk) olie i vandet. Eller epsom-salt (der også samtidig renser ud). Smør efterfølgende dine fødder ind i creme eller olie. Tag dig god tid. Mærk tæerne en for en. Masser under fodsvangen (uanset om du ved noget om zoneterapi eller ej, skal du nok ramme mange gode punkter, der styrker kroppen). Samtidig skaber fodmassagen kontakt til kroppen og styrker jordforbindelsen.
 3. Kram med øjnene. Ring til en ven med video på (facetime, zoom, skype). Bare sig: “Janne Wind foreslår på sin blog, at vi krammer hinanden med øjnene – vil du være med?”. Så sætter I uret til 1 minut. og først (VIGTIGT) kigger den ene tæt på i kameraet og SENDER kærlighed og omsorg afsted. Den anden kigger ikke i kamera (for så kan man jo ikke se den andens øjne), men modtager direkte fra kramme-afsenderens øjne på skærmen. Efter et minut skifter I rundt. Det smelter simpelthen vores hjerter, når vi skaber kontakt gennem øjnene. Måske vil I blive lidt rørte – eller kommer til at grine fordi det er fjollet (læs blog-indlæg: Grin og græd hver dag) – det er bare bonus = mere oxytocin.
 4. Natur, natur, natur! Der er ‘energi’ at hente i al organisk materiale. Træer ER levende. Man kan sagtens kramme et træ [sagde hippien her]. Vi nærmer os vinter, og det er ikke så oplagt længere at sidde på bare ben på jorden og få muld til albuerne i køkkenhaven. Men gå en tur på stranden og få frisk havluft i lungerne. Nyd de smukke farver på traveture i skoven OG kram hvert et træ, du kan komme til.
 5. Online hygge. Find din ‘klan’ – og “ses” fast med dem. Det kan være en aktiv gruppe på Facebook, eller en veninde-gruppe på zoom, hvor I strikker eller spiller Trivial eller dyrker jeres fælles interesse. Følelsen af at “høre til” gør os trygge – helt på ur-instinkt-niveau, hvor vi føler os inviteret rundt om bålet.

Mangler du DIN klan? Eller vil du gerne have en ekstra?

I de snart 30 år, jeg har ledet kor, har det været så tydeligt for mig, at koret BLIVER en klan. En ‘tribe’. En cirkel af sangere, der har samme interesse som en selv – og hvor vi ovenikøbet bruger kroppen integreret til at synge og trække vejret aktivt – altså skaber sammenhængskraft mellem KROP – SIND – ÅND.

I 2020 er det lykkedes os at lave en række virkelig velfungerende ‘online klaner’, hvor vi (i Danmarks Rytmiske Online Kor) synger sammen i online kor og i Pusterummet har (daglige) pusterum med guidede vejrtrækninger eller andre fællesskabende åndehuller.

Lige nu er der helt aktuelle tilbud for at deltage i en online klan:

 1. I Danmarks Rytmiske Online Kor har vi lavet en fire-ugers hjælpepakke for trængende korsangere, hvor der er masterclass-undervisning i f.eks. “Sådan husker du dine kortekster” og “Musikalsk indlevelse og fraseringer”, ugentlige korprøver med masser af rytmisk pop-musik, fredagsbar. En ekstra ting, der er massevis af ved siden af undervisning og personlig læring, er FANTASTISK livgivende og opløftende samhørrighed og samvær. Vi bund-hygger simpelthen.

  👉 tilmeld dig på drok.dk

 2. (Nørdekurset) “November Pusterummet” tilbyder 3 uger med daglige “kom-ned-i-kroppen” guidede morgenvejrtrækninger og fire søndage med aften-vejrtrækninger. OG vi gør det sammen i en lukket gruppe på Facebook. Så du trækker ikke vejret alene – du er sammen med din trygge tribe. Ovenikøbet følger der et webinar med i pakken, hvor du får uddybende undervisning i, HVORFOR det er så vigtigt for vores sundhed og livskvalitet, at vi FÅR brændt stress-hormonerne af, og de 7 bedste metoder til at gøre det (hvor vejrtrækningen er en af dem).

  👉 tilmeld dig på pusterummet.online

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.