En uge forsinket!

Dette blog-indlæg skulle være skrevet for en uge siden, hvor jeg startede på Candida-udrensning. I hele juli måned ville jeg gerne dele fra den barske ‘rejse’, det er at rydde ekstra drastisk op på alle planer i sin krop.

Men hold-nu-fest hvor slår sådan en ‘kold tyrker’ rigtig hårdt, så jeg har knap haft overskud til at have computeren åben de sidste 7 dage.

Så bedre sent end aldrig, gør jeg nu det modsatte af tyvstart. Jeg glæder mig over at dele min viden og mine oplevelser fra den lidt mere private Janne med de af jer, der synes sådan noget er spændende.

Candida

Siden teenageårene har jeg kendt til hormonelle udfordringer i mit system (jeg har blandt andet PCOS, som er en hormonsygdom, der forskubber den naturlige balance og gør det nemt at tage på og svært at få børn).

Fra midten af 20’erne har jeg forstået, at der ofte følger ubalance også i kroppens bakterieflora, hvoraf en af de lidt større slyngler er “Candida Albicans”.

Hun er en træls dame – en sukker-spisende og sulten gærsvamp – der helst kun skal findes i “flydende form” i systemet som del af vores fordøjelsessystem.

Er immunforsvaret stærkt og hormonbalancen god, har hun ikke de store chancer for at lave ballade og indgår naturligt i vores tarmflora.

Skimmel-allergiker

I min historik har der desværre (ved siden af hormon-ubalancerne) været også tre tunge omgange med længerevarende udsættelse for giftig skimmelsvamp.

Der røg så (måske for evigt?) det immunforsvar.

Først da jeg som 23-årig boede i en fugtig kælder og på 1½ år blev afsindigt deprimeret, tog 20 kg på og mistede al livsgnist.

Dernæst i en loftslejlighed i Kbh, hvor der er i en periode var rigtig fugtigt og møg-usundt.

Endelig i 4 år på Fyn, hvor jeg boede i det skønneste hus, der desværre gemte på en skjult vandskade under huset med sindssygt høje skimmelsporer til følge.

Én gang skimmel-allergiker, formentlig altid udfordringer hermed, fordi immunforsvaret udfordres og kroppen stresses. Derefter bliver jeg træt, sulten og tager på. Ond cirkel.

Jeg får i dag f.eks. næsten øjeblikkelig hovedpine i angrebede rum med mykotoxiner (skimmelsporer). Især danske kirker er virkelig slemme og jeg har spillet utallige kirkekoncerter med migræne efter få minutter.

En sulten dame!

Vægtstigningen kommer blandt andet fordi min krops Candida svamp meget gerne skifter form og sætter sig fast, når hun ser sit snit til det og bliver til en ny og fast form.

En løvemoder, der ikke bare er krævende og sulten – men som også sender metastaser af svampesporer ud i resten af kroppen.

Noget forskning arbejder med en teori om at Cancer har nogle af de samme karakteristika som Cancer, der sætter sig fast og skaber metastaser, når immunforsvaret dykker gennem længere tid.

Candida lever af sukker og alt, der omsættes til sukker, og overtager derfor en del af værts-kroppens viljestyrke og modstandskraft. Når svampen (damen) er sulten, er det noget nær umuligt at stå imod. Hun lever også af stresshormoner og følelser i ubalance.

Hos mig lever hun også af ængstelse og angst! Det er ren fredagsguf for hende.

Faktisk er hun forbløffende smart og irriterende intelligent og bider sig fast lige der, hvor livet måske er presset, humøret svinger eller kosten bliver lidt ustabil.

Så ‘craver’ man lige pludselig alt det ‘let-omsættelige’ hurtige hvide mad uden at ane, at det gør hende stor og stærk. Derefter ruller snebolden og det er svært at vende den kamp.

Klamt, pinligt og meget tabu-agtigt.

Vi snakker ikke så meget sammen om svamp i kroppen, vel…

Jeg kan huske første gang min stemme forsvandt sådan rigtigt og var væk i ugevis (som 24 årig – ca. ½ år efter jeg var flyttet i kælderen). Diagnosen hos den førende stemme-ekspert var: Du har reflux (tilbageløb af mavesyre) og svamp i struben og spiserøret.

Lidt af et chok, når man lever professionelt af at synge og undervise.

Jeg forstod ikke den gang, at refluxen også var en konsekvens af Candida-svampen, men blev ved hjælp af den lokale helsebutik på Østerbro meget klogere på hele balladen.

Det blev første kendskab til Candida og den kostomlægning, der hører med for at få kroppen renset ud. Jeg ændrede livsstil efter bedste evne (og man vidste faktisk ikke SÅ meget dengang i midt-90’erne).

Modersvampen blev sendt til indkast. Jeg tabte mig og slap for at tage de ‘humørpiller’ som en anden læge meget hurtigt havde smidt efter mig. Han undrede sig overhovedet ikke over hvordan en ellers livsglad musikstuderende kunne gå ned med flaget. Skræmmende!

Jeg hev mig selv op igen, blev slank, stærk og kom tilbage på sporet.

Men blev klogere, da jeg nogle år efter fik vandskade i loftslejligheden og igen mærkede mange af de samme symptomer (inkl. vægten) vende tilbage.

Desværre er det nu min viden (og erfaring), at Moder Candida ikke kan slås ihjel. Når hun først har transformeret sig fra flydende til fast form og sat sig fast er løbet kørt. Hun kan afkræftes, svækkes og sendes fornærmet i hi. Hun stopper så med at sende metastaser ud og alting letter.

Humøret. Vægten. Hjernetågen. Det føles som at få nyt liv.

Men mens det er slemt er det også pinligt. For hvem gider snakke om, at man har haft svamp i munden (kan f.eks. ses som hvid belægning på tungen). Eller i de indre organer. Eller de steder – vi alle sammen har hørt og set man kan have svamp (i huden, hænder/fødder, i underlivet, i hårbunden osv osv).

Æv. Tabu og klamt.

Udrensning igen igen.

For to år siden var jeg efter den skjulte skimmel helt i bund på immunforsvar og helt i top på vægten. Nu betyder vægt absolut ikke alt – og jeg er heldigvis overvejende glad for min krop, uanset hvilken størrelse den har.

Men tyngden, man slæber på. Tøjet, man ikke kan passe og den ulidelige forpustethed, man ikke kan slippe, når man som jeg gerne vil synge i vilden sky – stadig træls!

Jeps – svampe-metastaser i lungerne ER en ting, så min vejrtræknings-kapacitet blev som 25 årig målt som nedsat til ca. 60% og 80% i hver side!

Jeg tog – som flere af jer sikkert kan huske, en ordentlig udrensnings-tur forige sommer 2019 og fik “mig selv” tilbage.

Det var nemt og forbløffende overskueligt at nægte damen alt det, hun elskede og få min krop på ret køl igen. Det hjalp at gå til kamp mod monsteret!

Derefter kunne jeg gå tilbage til sådan en mere semi-normal kost og stadig holde hende skak. Hun blev så at sige i sit hi og de forlystelser jeg spiste/drak var ikke nok til at fodre hende stærk igen.

Hvilken befrielse, som det lykkedes mig at holde fast i 10-12 måneder uden de store problemer.

Indtil jeg for et år siden i Corona-året 2020 – som mange andre fik forøget ængstelse og stress i systemet. Lukkede mig selv inde i verdens mindste boble, og begyndte at kedsomheds-trøste-dulme-spise.

En lillefinger skal man række hende, så overtager hun hele showet.

Jeg har naturligvis forsøgt at stoppe hende. Men ængstelsen i systemet over slingrekurs og nedlukninger, kombineret med blandt andet en lidt overvældende flytning til mit nye hjem har hindret mig i for alvor at få hende på plads i hi igen.

Nu er vi forhåbentlig er gennem det værste nedlukning. Jeg står bedre på benene og har besluttet at kigge damen i øjnene og vise hende vejen væk.

En uge klaret!

Den første tid er den sværeste. Candida reagerer som den værste og sureste kælling når man tager hendes slik fra hende. NØJ hun skaber sig. Hovedpine, forvirring/hjernetåge, udmattelse, angstanfald – ja simpelthen alle greb i værktøjskassen smider hun efter mig for at overleve i sin pragt og vælde.

Planen var, at jeg for en uge siden ville have lavet et blog-indlæg, der hed:

Jeg tager ikke på sommerferie – jeg tager på sundhedsretreat!

Men altså. Jeg troede nærmest, jeg skulle dø, så computeren kom IKKE frem.

Som sagt -bedre sent end aldrig. Så i løbet af de næste 4-5 uger, hvor jeg intensivt angriber damen fra alle vinkler (kostbegrænsninger, urtetilskud, bark-te, havbad, meditation, undertone, hav-bad, middagslure og masser af nattesøvn, bøger, hækling, sysler og andet afstressende) vil jeg forsøge at dokumentere rejsen med de bedste tips, opskrifter og invitere jer med på sommer- og sundhedsretreatet behind the scenes.

Jeg drømmer om at lave lidt større indlæg her på bloggen og ellers følge dagenes gang med små nedslag på min instagramprofil.

Hep, spørgsmål og high-fives er naturligvis velkomne.

Jeg er HELT sikkert ikke den eneste, der har en sur Candida-dame boende et hemmeligt sted i kroppen…

11 Responses

 1. Karen-Lise Valeur
  | Svar

  🍀🍀🍀🍀❤️

 2. Helle Matzen
  | Svar

  Kære Janne. Gad vidst om du kender til Luuna Sommer og hendes “To feel amazing ” koncept ? Dybest set handler det om at komme i dyb fedtforbrænding, og slippe af med dit svampemonster, hjernetåge, sugarcravings, overvægt og alt det andet bøvl livslangt .Du finder hende på facebook 😊 knus og god sommer 🌞😎

 3. Ann-Dorthe Allentoft
  | Svar

  Kære Janne …det er meget spændende læsning og jeg glæder mig til at følge dig. Har selv formået at holde DAMEN i ave siden 1. marts, men hun stikker ofte sit sultne hovede frem. Så det handler om hele tiden at kontrollere hende. Tak fordi du deler ud af tanker og process. God sommer ❤
  De kærligste hilsner Ann-Dorthe A

 4. Lene Jespersen
  | Svar

  Tak fordi du deler. Jeg kender godt damen, som har fået sommertøjet til at skrumpe i skabet og sendt energien helt i bund.

 5. […] mit tidligere indlæg her, om hvorfor jeg udrenser denne […]

 6. Jette
  | Svar

  Hej. God bedring. Hvilken kost spiser du? Og hvilke tilskud? Kh JetteB

  • jannewind
   | Svar

   Hej Jette – jeg vil prøve at skrive nogle indlæg i løbet af den kommende tid, hvor jeg går mere i dybden med kosten. Den skal nemlig være ret stram, da alt, der omdannes til sukker er ren guf for Candidasvampen. Mit seneste indlæg https://jannewind.dk/haarde-stoffer/ fortæller om alle de kost-tilskud, jeg tager. kh Janne

 7. Anne Rosenlund Rasmussen
  | Svar

  Du er også en stærk dame, kære Janne. Du kender dig selv på helt andre planer end mange andre og jeg ved, du giver hende kamp til stregen. Styrke og kærlighed til dig. Kram fra mig

 8. […] råvarer – helst økologisk – fra nedenstående liste. Mindst i 4 uger – gerne 8!(Læs HER hvorfor jeg udrenser denne […]

 9. […] (Læs her, hvorfor jeg har aflyst sommerferien og er taget på ‘sund’ i stedet.) […]

 10. Krise - jannewind.dk
  | Svar

  […] snakker nu dag 24 på super restriktiv diæt og uden kaffe, og denne uge har simpelthen ikke været særlig festlig. Håndklædet har været […]

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.