“Frykt sprer seg…. men…”

Lige nu ligger alle fire sæsoner af den norske ungdoms-serie “Skam” gratis tilgængelig på DR.dk Det er for varmt for mig at lave ret meget lige nu, så jeg har brugt de sidste par dage på at binge-watche, grine og græde med noget af det mest geniale ungdoms-tv, jeg nogensinde har set. Glemte lige at jeg er i 40erne. Ja ja, jeg ved godt at jeg er flere år bagefter og at alle I andre har set den for længst – men skulle der nu sidde nogen, der ikke (som mig) var med på bølgen, da den skyllede over Skandinavien, så brug lige lidt hængekøjetid på at have den i høretelefonerne. Som sagt – gratis på dr.dk!

Som jeg skrev i går, så bliver Arne A ved med at nævne det åbenbart verdensberømte citat fra serien “Frykt sprer seg, men men det gjør heldigvis kjærlighet også”, når vi laver koncerter og jeg har været nysgerrig på i hvilken sammenhæng det mon indgik i serien.

I dag skulle jeg i gang med at male udendørs træværk, men hvem gør alligevel i 45 graders hedebølge, så nu kom jeg simpelthen til at se alle ti afsnit i sæson 4 i streg. Faktisk uden pause, og næsten uden at trække vejret, også!. Har bare lige hentet lidt kaffe og chokoladedækkede dadler undervejs og så med tårerne trillende at berørthed nåede jeg endelig frem til sæson-afslutningen. Slugt, fordøjet og forandret. Jeg tror ikke der er nogen, der kan se den serie uden at blive ramt. Af alle de små fine, filosofiske og forunderlige one-linere, der rammer og åbner hjerter i seriens dialog, af det så uendeligt komplicerede og samtidigt sårbart enkle, livet er og bliver i og om os. Uanset om vi er teenagere eller ej. Ønsket om at være sammen med dem, vi holder af. Passe på hinanden, se og høre hinanden uden fordomme og misforståelser. Angsten for ikke at passe ind eller blive accepteret. Ønsket om at være del af noget, der bliver større end os selv og smide skjoldet.

Jeg er trofast følger og læser af den fantastiske Brene Brown, der forsker i skam, sårbarhed og en masse andre komplicerede emner. Hendes første TED-talk om sårbarhed gik viralt og væltede vægge. Jeg læser (lytter mest, faktisk) hendes (lyd)bøger igen og igen og forsøger konstant at vende tilbage til mit eget mod, mit åbne hjerte, mit mest empatiske og sårbare sted. Being wholehearted, som Brene kalder det. Og kigge MIN skam lige i øjnene! De steder, hvor jeg lukker mest ned, har den dybeste skam over mine temaer og har føler den største angst for ikke at være god nok som menneske.

I går aftes havde jeg endnu en VokalDeLuxe cirkel. 6-8 modige sangere står på gulvet og åbner stemmen, deler hjertet, sårbarhed, toner og tanker med hinanden i tre timer. Rummet er fortroligt, så jeg kan og vil ikke fortælle hvad der sker – men magisk er det altid, når mennesker tør blive set og hørt. Rørende og vigtigt. Kærligheden spreder sig!

Det var bare det, jeg ville sige!
Janne

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.