Ok. Det bliver måske lidt teknisk. Men hold fast – for pointen er ikke kompliceret!*
Igen og igen er jeg i årenes research stødt på det her stof, som kroppen selv skal producere rigelige mængder af.
(Jeg kan aldrig helt huske hvordan det udtales – men pyt, bare det virker…)
Nemlig Glutathion.
I denne artikel deler jeg min liste over de mest glutathion-støttende grøntsager – og hvorfor, de er fantastiske til udrensning og candida-bekæmpelse.
Glutathion.
Har taler vi om en naturlig aminosyre og antioxidant, som kroppen selv producerer i cellerne. Når jeg fokuserer på den her, er det fordi, glutathion er virkelig vigtig i forhold til afgiftning, helbred og kroppens forfald.
Når vi har høje glutathion-niveauer i kroppen, står vi meget stærkere hele vejen rundt, da antioxidanterne blandt andet bekæmper degeneration og aldring. Samtidig er det netop glutathion, der hjælper leveren med at udrense skadelige stoffer i kroppen som f.eks. tungmetaller.
Kunsten er altså at få rigeligt med fødevarer, der styrker egen-produktion af glutathion (primært svovlholdige grønne grøntsager) og støtte med de vitaminer, der samarbejder med glutathion (blandt andet B-vitamin, C-vitamin og Selen).
Få masser af det gode:
Så her kommer en liste af en række fødevarer, der støtter kroppens udrensning ved at booste glutathion-produktionen:
- Broccoli
- Broccoli-spirer samt andre typer spirer
- Kål kål kål (grønkål, hvidkål, spidskål, blomkål, rosenkål)
- Bok choy (kinesisk kål)
- Kålrabi
- Majroer
- Brøndkarse
- Rucola
- Peberrod
- Wasabi
- Sennepsfrø
- Radiser
- Avocado
- Asparges
Korsbladede (kruciferøse) grøntsager
Langt det meste på denne liste kommer fra den type grøntsager af “grove grøntsager, der vokser over jorden”, som man kalder kruciferøse grøntsager.
Apropos ord, der er umulige at udtale og huske…
Netop denne kategori går man simpelthen ikke galt i byen med at spise fra, nærmest uanset hvilken diæt eller kost-retning, man følger – er både min viden og erfaring.
Der findes naturligvis utallige måder at tilberede på. Jeg bliver tit lidt doven, og snitter grøntsagsskuffens indhold op, smider alt på panden og laver en slags sovs-suppe med kokosmælk og masser af friske krydderurter (rosmarin, timian, merian og persille som favoritter).
Nogle dage bruger jeg i stedet for kokosmælk et øko kyllingeben-afkog (benbroth – koges i 24-48 timer og benene knækkes undervejs, så marven kan komme ud).
Variationen kommer så i hvilke grøntsager, der lige er og krydderierne, der tilsættes.
Det virker bare fantastisk som tilbehør til de kød- og protein-ting, jeg spiser (se indlæg om detox-kost del 1 HER).
En stor grydefuld laves af gangen, så jeg har til rester i flere dage. What’s not to like!
kærlig hilsen
Janne (følg hele sommer-sundheds-retreatet på instagram HER)
* Detox-kost er til gengæld et ret kompliceret område – for hver eneste diæt og retninger er nærmest sin egen religion. Ingen er enige om noget som helst. Eller ret meget. Jeg er vist ikke den eneste, der har levet gennem en lang række forskellige kostpyramider med virkelig skiftende holdninger og fyfy og skråsikkerhed. Vi har skullet skylle kød for fedt i nogle perioder og årtiet efter levet af ren fedt. Vi har haft tider helt uden kulhydrater og andre med hvid mad i overflod. Måske ligger sandheden altid et sted midt i mellem – så i mit sundheds-sommer-retreat kan jeg blot dele de erfaringer, jeg har. Det er helt på min private regning, hvad jeg har researchet mig frem til ved at læse, prøve, undersøge og læse mere. En jungle!
Igen og igen har det været kroppens visdom, der vinder. At lære at mærke dybt om hvad der virker for mig. Mærk endelig efter, om det også virker for dig!
Skriv en kommentar