Kombucha – hjemmebryggeriet (del 1)

Man er vel en ægte hekse-kone, der brygger i køkkenet!

I 2½ år har jeg haft en levende organisme stående højt på skab i køkkenet. Hun lever af te med økologisk sukker og fermenterer det til en lækker boblende syrlig sundheds-drik, der gør stor glæde.

Der er som altid dialog og forskellige meninger om hvor sundt konceptet er – men det føles godt her, så jeg er tilhænger.

Det er en Scoby (symbiotisk ‘koloni’ af bakterier og gær), der fermenterer drikken. Moderen har jeg haft i 2½ år og har brygget 50 gange på hende (hun har holdt lange pauser). For hver brygning der varer 7-20 dage afhængigt af varmen fylder jeg et par liter øko te i toppen med 2-3 dl opløst sukker. Hun ‘spiser’ sukkeret og fermenterer derved teen, der bliver sur og fyldt med gær og gode bakterier. Jo længere man lader den stå, jo mere sur bliver den.


Hver gang man har tappet og fylder på bliver der dannet en ‘baby’ i toppen, og da jeg brygger kontinuerligt (lader skiverne ligge og tapper fra bunden) har jeg nu en ordentlig stak Scobyer.


Jeg bruger en SUPER lækker kinesisk fermenteret te, kalder Pu-erh, som jeg har købt i Brooklyn hos en te-specialist. En dejlig jordet te, der giver en meget lækker kombucha. Og så er den smuk at se på i det fine papir.

Jeg tapper kombuchaen på patent-flasker med en smag (oftest vilde øko-blåbær og ingefær – men også hindbær eller jordbær) og lader det stå 1-2 dage og lave såkaldt 2. fermentering. Det er her boblerne kommer.
På denne video kan man se ugens flasker ‘lufte ud’ (skal gøres, så de ikke eksploderer!)

Video af flasker der lufter – lige så låget hopper af selv!

Derefter ryger det på køl, og så nydes et glas boblende drik hver dag.


Her i weekenden skal min 8-liters Kilner-flaske rengøres og i den forbindelse deler jeg ud af de overskydende Scobyer inkl. lidt ‘startvæske’ – hvis man selv vil lege med konceptet hjemme.

Jeg har lovet nogle stykker væk, men har stadig flere at dele ud af og laver gerne en byttehandel i Sdr. Nærå med f.eks. en smuk buket fra haven eller hjemmelavet marmelade eller en lille staude…

PS – der er meget viden og sparring at hente i Kombucha-gruppen HER på Facebook!

SKÅL

 

 

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.