Tak. Men nej tak!

På ‘top 5’ listen af ting, der virkelig virker for mig, når jeg skal detoxe kroppen ligger periodisk faste – på engelsk ‘intermittent fasting’.

(Læs her, hvorfor jeg har aflyst sommerferien og er taget på ‘sund’ i stedet.)

Faste er ikke noget nyt. Og for en gang skyld er det derfor heller ikke en af de smarte trends, der er voldsomt meget diskussion omkring.

Det oprindelige design

Fra urtiden har menneskets krop nemlig været designet til at skulle fange maden, før man kunne spise den. Samtidig var det svært at præservere maden, så den kunne holde.

I perioder betød det dagevis af smalkost efterfulgt af festmåltider med masser af mad. En langt større vekselvirkning end nutidens spisemønstre.

Det trives kroppen rent faktisk forbløffende godt med. Også i nyere tider, hvor vi kan fange de fleste måltider i REMA1000, lige når behovet opstår.

Arbejdsro

En af de store fordele ved at faste, når man detoxer er, at kroppen får arbejdsro. Ikke alene skal den håndtere store mængder giftstoffer, der skal sorteres og udskilles fra cellerne, den skal også omstrukturere hele arbejdsgangen.

Gift (forurening fra luften, tungmetaller fra miljøet eller f.eks. gamle plumper, pesticider og antibiotikum fra landbruget osv) udskilles primært fra fedtcellerne, som er designet til at opbevare giften bag lås os slå, pakket ind i bobleplast, som nu skal sprænges og ledes sikkert ud af kroppen.

Det er via blodet og lymfekirtlerne, leveren og nyrerne, at vi primært udskiller affaldsstofferne. Kroppen skal bruge meget fokus og overskud, for at denne proces lykkes succesfuldt.

Omstrukturering

I et almindeligt travlt dagligdags liv bliver der hos mange fyldt benzin på fra morgen til aften. Små og store måltider. Og så lige kage til kaffen.

Kroppen er næsten 100% beskæftiget med at håndtere, sortere, omdanne og lagre alt det morgenmad, mellemmad, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad, aftenkaffe og natmad mange af os dagligt fylder på bålet.

Rigelige mængder af brød, chips, sukker, mættet fedt, e-numre, genmodificerede produkter og andre ‘lækre’ tomme farvestrålende kalorier ofte fra raffineret og udpint mad.

Skulle jeg sige fra en ven.

Under udrensning, kost-omlægning, restriktiv diæt ændrer hele kost-pyramiden sig drastisk, og kroppen skal pludselig hente energi og bearbejde helt andre fødevarer, samtidig med at den skal udskille frigivne giftstoffer.

Derfor!

Og her kommer den periodiske faste ind i billedet. Arbejdsro til kroppen.

Faste findes i mange modeller. Ens for de fleste er, at man må indtage vand (eller urtete) hele tiden, så det kun er den faste del af kosten, der skema-lægges.

En kendt metode er 5-2, hvor man spiser helt normalt fem dage ud af en uge og faste med meget lavt kalorie-indtag i 2 døgn.

Nogen går helt hardcore til ren vandfaste i dage- eller ugevis. Det bliver et nej tak herfra.

16:8 er for mig en af de mere spiselige modeller. Eller man spiser jo stadig ikke så meget. Eller tit. For her har man et dagligt vindue, hvor man spiser den mad, man skal have.

Jeg har personligt valgt en tilgang, der passer fantastisk ind i min dagligdagsrytme, som minder mest om 16:8. Altså et spisevindue på max 8 timer hver dag og kun flydende (vand og te) resten af tiden.

(Se artiklen her med en række af de udrensende urter og bark, jeg bruger til te)

Jeg drikker en varm drink om morgenen med et æg, kollagenpulver, lidt lakrids, lidt mandelmælk, MCT-olie eller lidt øko kokosolie + kogende vand og BLEND!

Den holder mig kørende til mindst kl. 12.00. Gerne 13 eller på vilde dage kl. 14.00.

Derefter får jeg dagens første rigtige måltid og så spiser jeg aftensmad senest kl. 18.00.

(Se min liste over de madvarer, jeg så kan vælge imellem til disse to måltider i artiklen HER)

På de bedste dage bliver det en 20:4 (f.eks. faste undtagen mellem kl. 14 og 18) eller 19:5.

Efter en uges tid i dette skema er jeg IKKE LÆNGERE SULTEN! Jeps.

Ingen craving eller lyst til mellemmåltider. ingen blodsukkersvingninger og fingre, der trommer i køkkenbordet eller åbner køleskabet for “bare lige at se”.

(Du kender sikkert joken med “hvis alt ser sort ud, er der altid lys i køleskabet”.)

I dag runder jeg dag 14 på min candida-udrensning og rutinerne er nu helt på plads og etableret. Humøret og energien høj og stabil. Motivationen i max, og helt ærligt.

Det er bedre end sommerferie!

kh Janne

3 Responses

 1. Anne
  | Svar

  Kære Janne. Vil du forklare 16:8? Betyder det 16 timer uden mad og 8, hvor du MÅ spise, men hvor du selvfølgelig holder dig til din diæt? Kh Anne

  • jannewind
   | Svar

   Kære Anne – ja, det er præcis sådan. 16 timer (mindst) i træk, hvor jeg ikke indtager fast føde. Det efterlader det, man kaldet et “spise-vindue”, hvor man får dagens mad.

 2. […] passer min lidt stramme faste-rutine (læs artikel herom), jeg gnasker mig igennem den ene grønne salat og lækre sammenkogte grøntsags-kål-ret efter den […]

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.