12 risikofaktorer ved et rigidt eller tyndslidt nervesystem (mere forskning)

I mit sidste indlæg (som du kan læse eller genlæse her) gav jeg 9 gode grunde til at stimulere sit nervesystem til at være stærkt og fleksibelt. 

I dag kigger vi den mere gruopvækkende vej og skal gennemgå intet mindre end 12 risikofaktorer, der i følge forskerne kommer i spil, når vores nervesystem er på overarbejde, tyndslidt eller mangler sammenhængskraft. 

(Nørdesprog: Mobiliseret i sympatisk kamp-flugt eller kollapset i dorsal vagal tilstand)

  1. Opmærksomhed på ‘vrede ansigter’
    Når vores nervesystem er tyndslidt og vores overlevelsesstrategier er aktiverede, har vi sværere ved at skelne positive og negative mikrosignaler fra ansigter i omgivelserne. Vi har en såkaldt ‘bias’ mod vrede og fjendtlige ansigter og scanner efter ubevidst dem. 
     
  2. Vi bliver lettere distraherede og kampklare
    Vores indre trussels-niveau stiger, og vi bliver nemmere distraherede. Denne parathed aktiverer konstant en stressrespons i os, så vi er ‘klar til kamp eller flugt’.  
     
  3. Forringet skelneevne
    Vi mister vores evne til at skelne omgivelsernes tegn og signaler på tryghed og fare, og har sværere ved instinktivt at gennemskue og vurdere, hvad vi skal reagere på (og om det er farligt). 
     
  4. Forskrækkelsesrefleksen udløses
    I det forhøjede alarmberedskab farer vi nemmere (og voldsommere) sammen. Vi har flere gamle ur-reflekser indbygget. F.eks. en orienterings- og forskrækkelses-refleks. Ved sidstnævnte farer vi lettere op, beskytter os instinktivt med hænder foran ansigt eller råber/ gisper eller holder vejret.   
     
  5. Nedsat kapacitet i frontal lapperne
    Vores abstrakte og moderne tankegang foregår i frontallapperne. Når vores overlevelsesinstinkter sætter ind, og vi bliver aktiverede går disse dele af hjernen ‘offline’ og vi mister mulighed for at analysere med ro, overblik og fornuft. 
     
  6. Nedtrykthed, tungsind og depression
    En stor risikofaktor ved et rigidt eller presset nervesystem er, at vi kollapser ned i nervesystemets ældste ‘spil død’ afdelinger (dorsal). Dette kan resultere i en ‘slukkethed’ og dissociation, der kan føre til depression og sortsind. 
     
  7. Ængstelse og indre uro
    Får vi trykket på både ‘bremse og speeder’ på en gang (en af de blandingstilstande, jeg nok skal skrive mere om en anden gang), reagerer et presset nervesystem med indre uro og støj. Ofte er der tankemylder og loops (kaldes rumination), og oplevet ængstelse, men en følelse af at vi ikke kan flytte noget eller nærmest bevæge os. 
     
  8. Isolation og ensomhed
    Når vi ikke er trygge, får vi sværere ved at interagere og opsøge menneskelig kontakt. Vi vil ofte trække os. Autoregulere (selvtrøst) og prøve at berolige os selv. Hermed opstår nemt isolation og ensomhed. Vi er for overvældede til at række ud og kommer til at gemme os. 
     
  9. Immunforsvaret ryger
    Helt naturligt er det også, at vores immunforsvar bliver kompromitteret, når vi ikke får den tilstrækkelige ro og restitution. Stresshormonerne, der udløses i kroppen, forhindrer kroppen i at reparere, og der opstår nemmere betændelsestilstande. Smerter registreres som voldsommere, og vi er mere sensitive. 
     
  10. Fordøjelsen udfordres
    Forskningen ved i dag meget mere om, hvor vigtig vores fordøjelse er for vores trivsel. Denne er ikke prioriteret af kroppens systemer, når vi går i overlevelsestilstande, og vi får ikke tilstrækkeligt med næring og vitaminer. Spiser vi samtidig ‘død, hurtig og næringsfattig mad, ryger balancen endnu mere. 
     
  11. Vejrtrækningen og hele det respiratoriske system udfordres
    Forskerne påviser, at vi simpelthen lever kortere tid, hvis vi trækker vejret dårligt. Vi har brug for dybe vejrtrækninger, der genfornyer ilt og skaber kontakt til mellemgulvet. Det er næsten som med tungen, der visner når den ikke bliver brugt (som Pippi vist siger) – at fleksibiliteten på lungernes spidser skrumper ind, hvis de ikke masseres og bruges. Når vi er aktiverede, bliver vejrtrækningen nemt for hurtigt og overfladisk. Det er virkelig udfordrende for vores trivsel.  
     
  12. Kronisk træthed og udmattelse
    Det siger næsten sig selv med de 11 ovennævnte risikofaktorer, at når vi konstant er på overarbejde og ude af balance, så får vi ikke hvilet og restitueret tilstrækkeligt. Det resulterer i en vedvarende træthed og tunghed. En udmattelse, der ofte medfører også magtesløshed, manglende initiativ og en opgivende modløshed. 

Sidste chance for at tilmelde dig onlinekurset:
Sådan styrker du et tyndslidt nervesystem

I dag til midnat lukker tilmelding for mit nye online kursus, hvor vi arbejder med at gøre et tyndslidt nervesystem mere fleksibelt, tillidsfuldt og levende.

Allerede nu ligger webinar om nervesystemets hierarki, tolerancevindue og blandingstilstande klar til dig inde i kurset, og fra i morgen tidlig er vi i gang med selve mikrotræningen.

Læs mere og tilmeld dig her, hvis det kalder på dig:

👉👉 https://jannewind.thinkific.com/courses/styrk-nervesystemet

Kh Janne, 

Herunder ser du endnu engang forskningens kilder til de 12 risikofaktorer:

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.