Jeg elsker jeres gode spørgsmål!
Noget af det allerbedste ved at lave kurser, lægge materiale op på SoMe og sende nyhedsbreve ud er, at det vælter ind med spændende og relevante spørgsmål og kommentarer.
Mega inspirerende og noget, der virkelig får mig helt ned i dybe (det kan på engelsk kalder) “rabbit holes”, for at undersøge, samle evidens og viden.
Sådan her skrev en deltager i den store Pusterumsgruppe på Facebook:
“Jeg har kroniske smerter efter en rygskade.
Kan dine øvelser i kurset [om at styrke nervesystemet] hjælpe på smerterne?”
Så har jeg været nede i de dybe bunker af forskning og fundet 9 positive effekter ved at styrke et nervesystem, der hænger i laser og gøre det mere robust og fleksibelt.
De handler ikke alle om smerter – men når man kobler denne viden om kropsarbejdets positive effekter sammen med de hormoner, vi får adgang til, blandt andet den naturligt smertestillende ‘endorfin’, tror jeg roligt, jeg tør svar:
“Ja, øvelser til at styrke tyndslidte nerver vil også kunne påvirke smerteniveauet, og ikke mindst vores mulighed for at være med de smerter og ubehaget, der nu engang måtte være”.
(Hvis du vil nørde endnu længere ned i videnskaben, har jeg skrevet kilder på de to billeder i bunden af dette indlæg)
- Reduceret inflammation
Når vi har et stærkt og fleksibelt nervesystem (der nemt kan regulere sig selv) opstår der færre betændelsestilstande i kroppen og vores krop har nemmere ved at regulere de såkaldt pro-inflammatoriske cytokiner. Vi ved, at betændelsestilstande i kroppen er med til at forøge smerter.
- Forbedret immun-respons
Vi kan bedre forsvare os mod bakterier, vira, allergener, giftstoffer og andre udefrakommende trusler til kroppens helbred og trivsel. Vi bliver også hurtigere raske igen, når vi har været syge.
- Bedre emotionel regulering
Vi kan bedre styre de følelsesstorme, der hører til at være menneske. Et velreguleret nervesystem fjerner ikke udsving i følelser, men de bliver langt nemmere både at være til stede i (flere blandingstilstande) og lettere at styre. Vi drukner så og sige mindre og sjældnere.
- Vi modstår nemmere forstyrrelse og distraktioner
Det hører til den menneskelige psyke at blive forstyrret, forvirret og distraheret. Forskning fra 2014 påviser nu, at vi har langt nemmere ved at forblive nærværende og koncentrerede, når vores nervesystem er fleksibelt.
- Større modstandskraft overfor stress
Her er vi tilbage til snakken om nervesystemets tolerancevindue, hvor vi undgår at udløse de skadelige – eller i hvert fald belastende – stresshormoner uden god grund. Vi får med et fleksibelt nervesystem lettere ved at dvæle ved ro, fordøjelse og restitution.
- Subjektivt højere oplevet tilstand af trivsel og velvære
Det er bestemt ikke uvæsentligt, hvordan vi OPLEVER vores egen trivsel og velvære. Ikke mindst hvis kroppen ‘støjer’, og der er et mere eller mindre konstant smerte-niveau at forholde sig til. Forskningen viser, at vi føler os bedre tilpas.
- Forøget kapacitet for at skabe og fastholde venskaber
Når vi nu ved, at social interaktion og kontakt er en biologisk nødvendighed for at overleve, så er det bydende nødvendigt, at vi formår at skabe forbindelse til og med andre. Det er nemmere, når vi er til stede i et fleksibelt og stærkt nervesystem.
- Opsøger i højere grad sociale forbindelser og oplever social accept
Det giver fin mening, at når vi er trygge, har vi nemmere ved at række ud og skabe kontakt, og at når vi oplever kontakt og accept bliver vi nemmere trygge og nærværende. Det er en ægte win-win spiral at samregulere med andre.
- Højere grad af oplevet medmenneskelighed (compassion)
Vi kan nemmere sætte os i andre menneskers sted og være kærligt til stede til andre. Altså den sunde med følelse, hvor vi kan møde op for andre uden at blive medlidende (overdrevent empatiske – hvilket er en stress og overlevelsesreaktion – men mere om det en anden gang).
Giver det dig lyst til at styrke dit nervesystem?
Den sidste tid har jeg sendt en række mails ud omkring, hvordan vi kan regulere og hjælpe vores nervesystem. Det har jeg nemlig lavet nyt online kursus om, der starter om en uge. Måske er det noget du overvejer?
Læs tidligere mails om kurset her:
om Tolerancevinduet og det tyndslidte nervesystem
om forskellige former for sund og usund regulering
om min baggrund for at undervise i materialet (pralemailen)
Føler du dig kaldet til at deltage i kurset, så klik herunder på linket og læs mere, samt få mulighed for at tilmelde dig:
👉👉 https://jannewind.thinkific.com/courses/styrk-nervesystemet
PS. har du spørgsmål så stil dem endelig – Jeg vil gerne hjælpe alt, jeg kan med at få aktiverede og dysregulerede nervesystemer til at finde balance
Kh Janne, med ro på matriklen, køkkenet og hjertet fuldt af vintergækker og morgenkaffen i kop og krop 🙏
KILDER:
12 risikofaktorer ved et rigidt eller tyndslidt nervesystem (mere forskning) - jannewind.dk
[…] mit sidste indlæg (som du kan læse eller genlæse her) gav jeg 9 gode grunde til at stimulere sit nervesystem til at være stærkt og […]