Amish country

Der er lige en oplevelse mere fra min Pennsylvania-tur, jeg gerne vil dele med jer. Jeg kørte nemlig en tur til Lancaster, som er det område hvor Amish-folket blandt andet bor i USA. Der bor i dag området omkring 30.000, og der er lidt grader af hvor fundamentale de er i forhold til f.eks. at måtte have elektricitet eller ej og om der må være farver på tøjet. Vi kender dem bedst som et ydmygt og meget traditionelt folk, der har sort enkelt tøj på og kører i hestevogne. De har mange børn og lever et simpelt liv med landbrug og forskelligt håndværk.

Amish folket, der rent faktisk består af tre forskellige grene (Amish, Mennonite og Brethren), er oprindeligt immigreret fra Europa (primært tyske og germanske lande) helt tilbage i 1720erne under Reformationen, hvor de blev forfulgt af både Katolikker og Protestanter.

Nå men i mandags tog jeg på eventyr. Heldigvis udenom regnbyger og oversvømmelser! Jeg kørte på landet uden den store plan og lod mig blot forføre rundt i smukke Pennsylvania med grønne marker, majsmarker, fine træhuse og højt til himlen med ørne og andre kæmpefugle. Når jeg kører rundt alene i bilen sidder jeg nogen gange og råber ganske højt af begejstring. Det kan simpelthen bare være svært at rumme al den skønhed og fantastiske natur. Som jeg nærmede mig Armish Country begyndte jeg at se hestevogne blande sig med den almindelige trafik og jeg tabte simpelthen kæben over hele området. Ved huse hang der vasketøj – 15 sorte kjoler og bukser på rad og række. Ensklædte drengebørn i alle størrelser lavede forskellige pligter i haverne og der var sågar en smuk enkelt kjole-klædt kvinde med hovedbeklædning, der kantklippede græs med en elektrisk trimmer. Et bizart syn!

Jeg var så fascineret og draget af det hele og kunne være blevet der i dagevis. Nærmest en genkendelse fra tidligere tider bevidsthed. Længsel efter enkeltheden, nærværet, landbruget. Jeg havde lyst til at tale med dem, lære dem at kende. Forstå dem – men jeg var blot en forbikørende tilskuer og tourist. Jeg kan desværre ikke dele ret mange billeder fra turen, for af respekt for de lokale, må man ikke tage billeder af dem. Det går imod deres religion med billeder og fotografier i det hele taget, da det viser forfængelighed. Så jeg kørte bare rundt og tog det hele ind, så diskret og kærligt som muligt. Stoppede et par steder og besøgte butikker. Spiste et stykke tærte med en kop stærk kaffe til og kørte tilbage til det moderne liv igen.

Så I får lige et dejligt billede af to lokale kager i stedet – og en udstillet smuk vogn.


Tærten er området meget kendt for og Whoppie Pies på det sidste billede er hvad Oprah kalder “the best thing to eat in the state”. Velbekomme!

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.