Fem tips til mundbind (sanglærerens bedste råd)

Mundbind er netop blevet obligatorisk i al offentlig transport er nu gennemtrumfet, og lur mig om ikke butikker mv. snart følger efter. Som sanger, åndedrætsterapeut og korlærer ser jeg flere problematiske udfordringer med masker, f.eks. at vi gen-cirkulerer kuldioxid (CO2 balancen i lungerne forskubbes) i stedet for at få frisk ilt (oxygen) ned i lungerne…

Jeg ønsker slet ikke at tale for og imod masker eller beslutningen om at skulle bære dem – her ønsker jeg blot at give mine råd til at holde os alle så sunde og vel-iltede som muligt i denne tid.

Mine fem bedste råd

1) Træk vejret gennem næsen, aldrig gennem munden.

Fimrehår og slimhinder i næsen er vores første led i immunforsvaret og termoregulerer og fugter samtidig indåndingen.

Der er større sandsynlighed for, at de partikler, vi indånder filtreres fra, når vi trækker vejret gennem næsen.

Vejrtrækning gennem munden udtørrer samtidig luftvejene, og aktiverer i højere grad vores kemiske overlevelsesinstinkter (kæmp-flugt-spil død impulser fra reptilhjernen).

2) Træn med masken hjemmefra.

Det kan tage lidt tid at lære at trække vejret gennem næsen, især hvis du er forpustet, forkølet eller ofte trækker vejret mest gennem munden. Så kan du samtidig træne at tage masken rigtigt af og på uden at røre ved selve masken (kun elastikkerne).

3) Træk vejret let, uden det bliver overfladisk.

Jo større mundfulde luft du cirkulerer af gangen, jo mere CO2 genoptager du. Det skaber følelsen af panik, luftmangel og forstærker de uhensigtsmæssige kemiske processer.

Sørg derfor for at trække vejret “let og elegant” – uden det bliver overfladisk og uden, at du holder vejret eller hyperventilerer.

Bruger du briller, er det også nemmere at undgå de duggede glas, fordi det er det dybe intense åndedræt, der får luften op under brillerne.

4) Skift masken ofte, så den er tør.

Hvis masken er våd, reducerer det dens effektivitet, skaber mere varme og derfor følelsen af besværet vejrtrækning.

5) Jo mere du er nødt til at gå med mundbind, desto vigtigere er tiden uden.

Hvis du pendler med maske, eller arbejder med maske er det ekstra vigtigt, at du tager længere perioder, hvor du befinder dig i sund, frisk luft (og rigeligt af den) og fokuserer på dér at få trukket vejret dybt.

Tag en pause. Gå i skoven og træk vejret. Eller endnu bedre tag til havet, hvor du indånder den friske salt-holdige luft, der udrenser og styrker lungerne. Deltag i vores Pusterum på Facebook, hvor vi øver gode, beroligende, nærende og afbalancerende vejrtrækninger, der styrker lungerne, centrerer kroppen og i bogstaveligste forstand tanker kroppen op med frisk luft.

Jeg håber, disse råd gør dig godt, beroligerer dine bekymringer i en presset tid og sikrer dig mest mulig frisk luft i hele systemet! Kærlig hilsen Janne Wind, den digitale korleder

Vi trækker vejret i pusterummet hver søndag!

Hvis du trænger til at få MERE luft i lungerne. Større ro i kroppen. Nærvær med andre dejlige mennesker og en rolig søndag aften at afrunde ugen på, så kig med i Pusterummet på Facebook her i august, hvor vi sammen trækker vejret søndag aften kl. 21.00.
Det er gratis at være med!
KLIK HER og gå til Pusterummet.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.