Tilpasning (adaptogene urter og andre rødder)

Tillad mig at blive lidt nørdet!

Det er jo også en del af detox og udrensning, som jeg i løbet af mit liv har beskæftiget mig temmelig meget med.

(Alt jeg skriver om er naturligvis helt egne holdninger og erfaringer og ikke lægemæssigt funderet.)

En af de ting, der fascinerer mig dybt er: Adaptogene urter.

Pedel på arbejde

Adapt betyder tilpasse – og det er præcis det, denne kategori af urter gør. De har en form for intelligens, der gør at kroppen får glæde af dem, der hvor der “mangler”.

En slags pedeller, der tjekker ind og optimerer her og der, hvor kroppen er i underskud.

Ret smart egentlig – for så kan jeg fralægge mig ansvaret for at prøve at fixe noget, og lade kroppen selv justere til.

Adaptogenerne har en række fælles indsatsområder, hvor mange af dem arbejder.

Generelt (gen)skabes balance, stress-niveauet sænkes, immunforsvaret styrkes og ængstelsen (i hvert fald hos mig) daler. Altså løfter adaptogenerne de områder, der skal stimuleres og hæmmer, hvor der er overproduktion (f.eks. hormonelt).

Ifølge forskning er den bedste nyhed omkring adaptogene urter, at de ingen bivirkninger har. Blot er det vigtigt ikke at tage dem sammen med stimulanser, som kan forstyrre deres “tolkninger” – altså man skal ikke drikke 2 liter kaffe og snacke på adaptogener inden for kort tid.

Obs: Gravide må ikke tage en række af nedenstående uden godkendelse fra læge!

Her kommer en række af dem, jeg kender og jævnligt bruger – ikke mindst under detox-perioder som nu.

Ashwagandha

– også kaldet indisk ginseng og er brugt i ayurvedisk medicin i mere end 2500 år. Dæmper smerter og inflammation. Justerer svovl og melatonin-produktion i pineal-kirtlen (hvilket betyder forbedret søvn). Justerer blodsukkeret. Tages om morgenen på fastende hjerte. Pas på hvis du er overfølsom over for planter fra natskyggefamilien (kartoffel, tomat, aubergine), eller hvis du tager antidepressiver.

Rosenrod /Rhodiola Rosea

– en af de nordiske urter. Og en af de bedste, der virkelig op- og nedjusterer kroppens ubalancer, f.eks. blodsukker-niveau og dermed sult-regulerende. Rosenrod skulle også påvirke vores hormon-spejl, hvis det er i oprør, og sikre havblik. Jeg har engang fundet Rosenrod i “bark-form” til at lave te af. Det smagte sådan blødt, jordet og sødligt. Man kan finde Rosenrod også under navnet Artic Root.

Ginseng

En rod, der findes i mange varianter (Amerikansk, Koreansk og Russisk som nogle af de mest kendte). Mange vil kende Ginseng som en energi-booster. Den har været alment brugt i årtier i Danmark til folk, der var udmattede, stressede eller nedkørte. Som de andre adaptogener arbejder den dog på mange andre planer også.

Gurkemeje / Turmeric

En af de rødder, vi sammen med Ingefær kender ganske godt fra køledisken er den orange gurkemeje med aktivstoffet Curcumin. (Den, der er umulig at vaske af fingrene, når man har lavet orientalsk mad). Smager fremragende – omend lidt stærkt, og har adskillige fantastiske egenskaber, ikke mindst for afgiftning og fordøjelse. Vigtigt at vide er, at gurkemeje skal “aktiveres” med sort peber, for at sikre optagelse. Altså – når man bruger den til mad eller ‘shots’, skal der være tilføjet peber, for at kroppen kan udnytte de aktive stoffer i roden. Prøv at kig næste gang du ser gurkemeje-shots i butikkerne, der er altid tilføjet peber.

Schisandra

Røde bær fra Rusland / Asien – men hele planten kan spises. Den siges at have alle fem smage: Surt, sødt, bittert, spicy og salt). Den arbejder på hjernen, luftvejene, huden, leveren, blodtrykket og kroppens generelle performance.

Astragalus

En plante, hvor man bruger både rod og blomst. Bruges i kinesisk medicin. Den skulle blandt andet støtte allergier og fremme hvide blodceller i kroppen. Særlig god for nyrerne og deres udrensning – og derfor også for blære og urinveje. Støtter også vores T- og B-celler (immunforsvar).

Ok, så hvad gør jeg?

Jeg har fra Natur Drogeriet fundet et Super-B-complex præparat i pilleform, hvor jeg får rigeligt med B-vitaminer til nervesystemet, og hvor der er tilsat Astragalus, Schisandra, Russisk rod og Rosenrod.

Dertil tager jeg et ashwagandha tilskud om morgenen sammen med mine candida-udrensede fire (læs indlægget “Hårde stoffer” her) og bruger gurkemeje (med ingefær og peber) både som shots og i mad.

Fordi sukker, gluten og kaffe hos mig helt er ude (læs indlægget “Ikke-latte” her), får jeg ikke stimulanser samtidig med disse adaptogener, og tilsammen med alle de ting, jeg fokuserer på under min udrensnings “sundhedsretreat” denne sommer, tror jeg på, at det gør gode ting for mig.

Og tro er nok virkelig vigtig… For omkring alle kost-tilskud og smarte urter, kan selv den bedste moderne heks godt komme i tvivl, om man i virkeligheden har verdens dyreste tis.

(Undskyld mit maleriske billede).

Summen af…

For mig handler det om at sætte ind på alle kanter og fronter og virkelig føle, at jeg skyder på alt, der rører sig. Mon ikke noget så virker – er strategien.

Jeg bruger dagligt min intuition og mærker straks (og agerer på det), hvis jeg får det skidt af noget. Indtil nu, ser alt ud til at virke efter hensigten. Jeg renser ud, og selvom der stadig kommer afgiftnings-symptomer, går det generelt den helt rigtige vej.

Har jeg inspireret dig til at justere til eller lave små ændringer i dit liv?

Mit ønske med denne serie af artikler har været, at dele den erfaring, viden og motivation jeg her – til forhåbentlig glæde og inspiration.

kh Janne

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.